سه شنبه ۱۱ اردیبهشت ۰۳

استفاده از تکنیک رنگ بری با وایتکس های مخصوص

۳ بازديد

استفاده از تکنیک رنگ بری با وایتکس های مخصوص

استفاده از تکنیک رنگ بری با وایتکس

قبل از اینکه با تکنیک رنگ بری با وایتکس آشنا شوید، لازم است مختصری اطلاعات راجع به انواع وایتکس یا سفیدکننده داشته باشید.

[ez-toc]

سفیدکننده ها یا وایتکس های موجود در بازار سه نوع هستند:

  1. سفیدکننده های کلردار:

این نوع سفیدکننده ها بیش تر مصارف خانگی دارند که حاوی هیپوکلریت سدیم هستند. به این نوع وایتکس یا سفیدکننده ها آب ژاول نیز گفته می شود.

سفیدکننده های کلر دار برای تکنیک رنگ بری با وایتکس
سفیدکننده های کلر دار برای تکنیک رنگ بری با وایتکس
  1. سفیدکننده های بدون کلر که بر پایه اکسیژن فعال می باشند.

سفید کننده های بر پایه اکسیژن فعال برای تکنیک رنگ بری با وایتکس
سفید کننده های بر پایه اکسیژن فعال برای تکنیک رنگ بری با وایتکس
  1. پودرهای سفیدکننده که حاوی هیپوکلریت سدیم هستند.

نکته: چنانچه شما مایل به انجام تکنیک رنگ بری با وایتکس هستید، بهتر است از سفیدکننده های گروه دوم که بر پایه اکسیژن فعال هستند، استفاده کنید. این گروه از وایتکس ها، هم به بافت لباس آسیب کم تری می زنند و هم رنگ آن را از ین می برند.

اگر لباس سفید رنگی دارید که دچار لکه شده است، می توانید از سفیدکننده های گروه یک استفاده کنید. اما استفاده از نوع دوم سفیدکننده ها بیش تر توصیه می شود.

استفاده از وایتکس در تکنیک اکولین:

اکولین نوعی رنگ جوهری است مایع، شبیه به آبرنگ است. با این تفاوت که نسبت به آبرنگ از شفافیت بیش تری برخوردار است و ضمنا حالت گچی ندارد. از آنجا که این نوع رنگ از جنس جوهر می باشد، در هنگام نقاشی به سرعت بر روی کار ثابت می شود. به این ترتیب به سادگی نمی توانید آن را کمرنگ کنید.

استادان و هنرجویانی که با اکولین به هنر نقاشی می پردازند، با استفاده از تکنیک رنگ بری با وایتکس به کمرنگ کردن قسمت هایی از نقاشی خود می پردازند. البته باید این نکته را در نظر داشت که برای انجام این کار اگر دقت کافی به خرج ندهید، به کل کار نقاشی آسیب می رسانید. بنابراین به منظور انجام صحیح تر کار، زیر نظر استاد آموزش نقاشی روی پارچه، به تکنیک رنگ بری با وایتکس بپردازید.

استفاده از وایتکس برای تغییر رنگ لباس های جین و لی:

شما می توانید با استفاده از وایتکس به لباس های جین قدیمی شده خود، جلوه تازه ای ببخشید. قبل از انجام تکنیک رنگ بری با وایتکس بر روی لباس های جین یا هر لباس دیگری، لازم است نکات ذیل را مدنظر قرار دهید:

  1. حتما به کیفیت پارچه و لباسی که می خواهید تکنیک رنگ بری با وایتکس را روی آن پیاده کنید، دقت کنید. پارچه های نازک مناسب این کار نیستند. زیرا وایتکس باعث متلاشی شدن آن ها می شود.
  2. سوراخ یا پارگی در لباس نباشد، زیرا وایتکس باعث می شود این پارگی بیش تر شود.

چنانچه از موارد  فوق الذکر در ورد لباستان مطمئن شدید، می توانید به روش زیر وارد عمل شوید:

محلول آب و وایتکس را درظرفی بریزید. بری تهیه این محلول دقت داشته باشید که باید به سه قسمت آب و یک قسمت وایتکس اضافه کنید. اگر تصمیم دارید کل لباس را به طور یکنواخت رنگ بری کنید، آن را تا کرده و در ظرف پر از محلول قرار دهید.

ضمنا استفاده از دستکش پلاستیکی در حین انجام کار را فراموش نکنید. گاهگاهی این لباس را در داخل ظرف حرکت دهید تا همه جای لباس به طور یکنواخت در معرض محلول قرار بگیرد. لباس را حداقل 1 تا 3 ساعت درون محلول نگه دارید. ابته این مدت زمان بستگی به این دارد که شما تا چه اندازه می خواهید رنگ لباستان روشن شود. هر زمان که لباس به رنگ دلخواهتان رسید، آن را از درون ظرف پر از محلول بردارید.

ممکن است این مدت زمان تا 24 ساعت هم طول بکشد. سپس لباس را از درون ظرف محلول خارج کنید و بشویید. اگر برای  شستشوی این لباس از ماشین لباسشویی استفاده می کنید، دقت داشته باشید که لباس های ذیگر را داخل ماشین لباسشویی نیندازید. زیرا ممکن است وایتکس های موجود در لباس بر روی لباس های دیگر لکه ایجاد کند. پس از شستشو و آبکشی لباس را بر روی بند لباس در هوای آزاد پهن کنید تا خشک شود.

نکته: ممکن است شما بخواهید قسمتی از لباس را با وایتکس رنگ بری کنید، مثلا آستین های کت یا ساق های شلوار در این صورت فقط همان قسمت موردنظر را با روشی که ذکر شد داخل محلول آب و وایتکس قرار دهید.

رنگ کردن لباس های رنگی:

اگر لباسی را که می خواهید، رنگ کنید سفید باشد برای رنگ کردن آن مشکل ندارید. اما اگر این لباس از رنگ های تیره برخوردار باشید. لازم است قبل از شروع رنگرزی از تکنیک رنگ بری با وایتکس استفاده کنید. به این ترتیب لباس شما به رنگ سفید در می آید. پس از آن می توانید رنگ دلخواهتان را روی آن پیاده کنید.

آموزش نقاشی روی پارچه با وایتکس:

هیچ کس از ریختن وایتکس بر روی لباسش خوشحال نمی شود. اما اگر این کار اتفاقی نبوده و بر اساس تکنیک رنگ بری با وایتکس باشد، نتایج جالب و جذابی به دست می آید. شما می توانید با استفاده از یک شابلون و مقدار وایتکس طرح مورد علاقه تان را بر روی لباس پیاده کنید. چنانچه مایل به انجام این هنر ساده و جذاب هستید، به روش ذیل عمل کنید:

آموزش نقاشی روی لباس با وایتکس
آموزش نقاشی روی لباس با تکنیک رنگ بری با وایتکس

مرحله اول:

اولین قدم برای طراحی روی لباس با این تکنیک تهیه شابلون است. طرح مورد نظرتان بر روی یک تکه مقوا بکشید. اگر می خواهید درون طرح را رنگ کنید. داخل طرح کشیده شده بر روی مقوا را با کاتر ببرید و اگر می خواهید طرح حالت سایه پیدا کند، دور تا دور طرح را ببرید.

مرحله دوم:

پارچه یا لباس خود را بر روی سطح صافی قرار دهید. لازم به ذکر است که برای جلوگیری از نفوذ وایتکس به سطح زیرین پارچه، یک سفره پلاستیکی در زیر آن قرار دهید. سپس طرح را روی پارچه فیکس نکنید.

مرحله سوم:

مقدار وایتکس را بر روی قسمت های خالی طرح، اسپری کنید. سپس طرح را از روی پارچه بردارید و بگذارید پارچه خشک شود. این کار را با قلم مو هم می توانید انجام دهید. به این ترتیب که قلم مو را داخل وایتکس ببرید. البته هنگام طراحی نباید قطرات محلول از آن بچکد. سپس با کشیدن قلم مو بر روی پارچه، طرح مورد نظر را پیاده کنید.

استفاده از ماژیک در تکنیک رنگ بری با وایتکس:

ابتدا یک ماژیک کلفت را بردارید. نوک و مغزش را در بیاورید و در یک محلول آب و وایتکس بیندازید. به طوری که جوهر ماژیک کاملا خارج شود. سپس « ها را از درون محلول خارج کرده و دوباره داخل ماژیک قرار دهید. با این ماژیکی که در حال حاضر از جوهر خالی شده و حاوی وایتکس می باشد، می توانید هر طرحی را که دوست دارید بر روی لباستان بکشید. وایتکس موجود در ماژیک باعث می شود خطوط طراحی شده شما بر روی لباس بی رنگ شود.

استفاده از نوار چسب های پلاستیکی در تکنیک رنگ بری با وایتکس:

یک لباس را بردارید و با استفاده از نوار چسب پلاستیکی بر روی آن خطوطی را طراحی کنید. (نوار چسب را به صورت خطوط متنوع بر روی لباس بچسبانید.) سپس وایتکس را بر روی لباس اسپری کنید. پس از پایان کار، نوار چسب ها را از روی لباس بردارید. به این ترتیب متوجه می شوید فقط قسمت هایی که با چسب پوشانده شده بودند، رنگ پریده نشده اند.

اگر مایلید اطلاعات بیشتری در این زمینه کسب کنید، با موژارت گالری در ارتباط باشید.

آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه

۴ بازديد

آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه

آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه

در این مقاله قصد داریم به روش های آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه بپردازیم.

با نگاهی گذرا به جهان خلقت، هنر زیبای سایه روشن را در بسیاری از مخلوقات خداوند، به وضوح می بینیم. برگ های رنگارنگ پاییزی، میوه های تابستان، منظره کوه های سنگی، همگی حاکی از آن است که خداوند بهترین نقاش روزگار است.منابع نوری که در اطراف ما هستند، به واسطه تاریکی ها و روشنایی هایی که در سطوح اجسام ایجاد می کنند، در واقع نوعی سایه روشن را پدید می آورند. چنانچه بخواهیم بدون استفاده از منبع نور، بر روی اجسام و یا اشیا سایه روشن به وجود بیاوریم، می توانیم با نقاشی روی پارچه، این کار را به انجام برسانیم.

[ez-toc]

روش های آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه:

روش های آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه
روش های آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه

روش اول:

با استفاده از تار و پود پارچه در حین بافت آن، سایه روشن را ایجاد کنید.

روش دوم:

با طراحی روی پارچه، تکنیک سایه زدن روی پارچه را پیاده کنید.

روش سوم:

سومین روش آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه، روش تلفیقی که زیباترین راه ایجاد سایه روشن بر روی پارچه است. این روش به این گونه است که شما با تلفیق بافت پارچه و طراحی بر روی آن، می توانید تکنیک سایه زدن روی پارچه را به انجام برسانید.

مراحل انجام سایه زدن روی پارچه:

 

ما برای آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه، به شما پیشنهاد می کنیم که قبل از شروع کار، پارچه ای را انتخاب کنید که از بافتی منسجم و سطحی صاف برخوردار باشد. به این ترتیب رنگ ها بر روی آن ایجاد پستی و بلندی نمی کند.

در انتخاب رنگ هم دقت کافی داشته باشید. رنگ های آکریلیک برای این کار خوب هستند ولی اگر درخشندگی و دوام بیش تر کار را می خواهید بهتر است از رنگ های پارچه استفاده کنید.  این رنگ ها مقداری مدیوم پارچه و چسب بیندر هم در ترکیبات خود دارند که باعث زیبایی و دوام بیش تر نقاشی شما می شوند.

پس از تهیه رنگ و پارچه مناسب، طبق مراحل ذیل عمل کنید:

  1. ابتدا طرح مورد نظرتان را روی کاغذ بکشید، سپس با استفاده از یک کاربن خیاطی آن را بر روی پارچه منتقل کنید.
  2. در قسمت زیرین پارچه یا لباس مورد نظر یک لایه پارچه نخی جاذب رطوبت یا یک تکه مقوا قرار دهید تا از نفوذ رنگ به لایه های زیرین جلوگیری کند.
  3. برای استفاده از تکنیک سایه زدن روی پارچه، ابتدا قلم مو را خیس کنید. سپس با استفاده از یک دستمال آب اضافی آن را بگیرید.
  4. رنگ اول را بر روی طرحتان بزنید و قبل از از اینکه این رنگ خشک شود، رنگ دوم را بردارید. دقت داشته باشید که رنگ دوم را باید خیلی کم بردارید و یر روی رنگ اول پخش کنید.
  5. زمان استفاده از رنگ دوم به این نکته دقت داشته باشید که لبه های کار باید روشن تر و مرکز تیره تر باشد. این روش سایه زدن جلوه تابش نور را تداعی می کند.
  6. پس از پایان کار باید 24 تا 48 ساعت صبر کنید تا کارتان خشک شود. هرگز زودتر از موعد اقدام به شستن یا اتو کشیدن کار نکنید که باعث می شود رنگ ها پخش شوند.
  7. هنگامی که از خشک شدن کار مطمئن شدید، پارچه را وارونه کرده و با استفاده از یک اتوی بدون بخار و با درجه حرارت کم، آن را اتو کنید. پس از آن پارچه را به روی طراحی شده برگردانید و یک پارچه نخی روی آن قرار داده و یک بار دیگر اتو بکشید. دقت کنید که هرگز اتو را مستقیما روی سمت طراحی شده پارچه قرار ندهید. به این ترتیب مراحل آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه، به پایان می رسد.

استفاده از تکنیک خیس در خیس:

تکنیک خیس در خیس
تکنیک خیس در خیس

در هنگام آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه ذکر تکنیک خیس در خیس ضروری می باشد. همان طور که قبلا ذکر شد، باید قبل از اینکه رنگ قبلی خشک شود،  رنگ دوم را بزنید. در واقع هنگام انجام تمرین های آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه، باید رنگ بستر خیس باشد. هم چنین رنگ ها در هنگام استفاده باید رقیق باشند. یک قطره آب به رنگ ها اضافه کنید تا رقیق شود.

البته باید در هنگام کار سرعت عملتان بالا باشد. چون رنگ ها رقیق هستند و سریع پخش می شوند و با هم تداخل می کنند. تداخل رنگ ها در یکدیگر باعث می شود که طراحی حالت سایه پیدا کند. سایه ها باعث می شوند که کار برجسته تر به نظر برسد. تیرگی ها و روشنی ها  موجب تداعی پستی و بلندی در کار می شوند.

تکنیک خیس در خیس شبیه آبرنگ است. اگر می خواهید مراحل آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه با استفاده از این روش پیاده کنید، طیفی از یک رنگ را با استفاده از ترکیب رنگ ها بر روی پالت ایجاد کنید و به ترتیب از کم رنگ به پررنگ بر روی طرح بمالید. به این ترتیب نقاشی شما بر روی پارچه به صورت سایه روشن دیده می شود.

دقت داشته باشید که لبه های کار را رنگ نکنید. چون رنگ ها رقیق هستند. ممکن است از کادر خارج شوند و طراحیتان خراب شود. شایان ذکر است که اجرای تکنیک سایه زدن روی پارچه بهتر است زیر نظر اساتید آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه انجام شود تا به نحو احسن صورت گیرد.

چگونه روی لباس های لی سایه بیندازیم؟

آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه لی
آموزش سایه زدن در نقاشی روی پارچه لی

اگر شما از شلوار، دامن و یا کت های لی استفاده می کنید، حتما می دانید که این لباس ها خیلی دیر کهنه و پاره می شوند. همین خاصیت، لباس های لی باعث می شود که شما از پوشیدن آن ها خسته شوید. برای ایجاد تنوع در این لباس ها و کاهش دلزدگی می توانید با استفاده از تکنیک سایه زدن روی پارچه طرح جدیدی روی آن ها ایجاد کنید. برای انجام این کار به روش ذیل عمل کنید:

ابتدا دستکش های پلاستیکی خود را دست کنید. سپس یک عدد سنگ پا را برداشته و در داخل ظرف محتوی وایتکس فروکرده و آغشته به وایتکس کنید. پس از آن وایتکس را بر روی قسمتی از لباس خود بکشید. آن قدر این کار را تکرار کنید تا رنگ آن قسمت روشن تر شود.

با کمک سنگ پا و وایتکس می توانید بر روی لباس های لی طرح های دلخواهتان را سایه بزنید. پس از پایان کار، لباس خود را بشویید و در یک فضای باز بر روی بند رخت بیندازید تا خشک شود.

با موژارت گالری همراه باشید.

چگونه نقاشی بر روی پارچه یاد بگیریم؟

۶ بازديد

چگونه نقاشی بر روی پارچه یاد بگیریم؟

آیا تا به حال این سوال برایتان پیش آمده که چگونه نقاشی بر روی پارچه یاد بگیریم؟ برای کسب اطلاعات مفید در این زمینه، با ما همراه باشید.

برای نقاشی بر روی پارچه نیاز نیست نقاش باشید!

شاید تا به حال با خود فکر کرده باشید که چه کسی برای اولین بار یک هنر را به دنیای هنر معرفی کرده است. در این نوشتار قصد داریم در مورد فراگیری هنر نقاشی بر روی پارچه توضیحاتی ارائه دهیم تا شما را با این هنر بیشتر آشنا کنیم. هر هنر تلفیقی است دقیق از زیبایی و ظرافت دستانی هنرمند که آن را خلق می کند. هنر نقاشی بر روی پارچه قدمتی دیرینه در سرزمین ما دارد.

این هنر مدتی به فراموشی سپرده شد و امروزه توسط هنرمندان خوش ذوق مجددا احیا شده است. قلمکاری یا چاپ بر روی پارچه پیش زمینه این هنر است که از زمان هخامنشیان در ایران رایج بوده است. البته برخی از شواهد تاریخی ادعا دارند که این هنر از کشور چین به کشور ما وارد شده است. شاید با خود فکر کنید هر فردی که این هنر را انجام می دهد، حتما یک استادکار نقاشی است. به جرات به شما می گوییم با کمی طبع هنری، شما هم می توانید این کار را انجام دهید.

به همین دلیل برای این هنر نیاز نیست، شما یک نقاش حرفه ای باشید. البته ناگفته نماند که اگر هنر نقاشی را به خوبی بلد باشید، تاثیر بسیار بیشتری بر روی زیبایی آثار شما دارد. امروزه در بازار وسایل هنری می توانید به راحتی شابلون یا طرح های از پیش آماده شده بسیاری تهیه کنید و شما با دقت و ظرافت طرح را روی پارچه اجرا و رنگ آمیزی کنید.

علاوه بر طرح و شابلون، مهر های مخصوص این کار نیز در بازار موجود است که شما می توانید به دفعات مختلف از آن ها استفاده کنید. در نتیجه می توان گفت برای کشیدن طرح کلی نگران نباشید و از این ابزار ها کمک بگیرید. برای رنگ آمیزی اگر کمی خلاقیت به خرج دهید، می توانید آثار زیبایی خلق کنید.

نقاشی بر روی پارچه و یادگیری آن

هنر تلفیقی دقیق از زیبایی و ظرافت دستان هنرمند

برای نقاشی بر روی پارچه چه وسایلی نیاز دارید؟

هر هنری نیاز به وسایل و ابزاری دارد که بدون آن ها ممکن است نتوانید عملا کاری انجام دهید. هنر نقاشی بر روی پارچه نیز این قاعده مستثنی نیست و شما برای انجام آن نیاز به وسایلی دارید. از جمله ابزار هایی که شما برای انجام این هنر به آن نیاز دارید می توان به قلم مو، رنگ پارچه یا رنگ اکرلیک، پارچه مناسب به عنوان بستر کار، پالت رنگ، مقوا، سوزن ته گرد یا کارگاه برای محکم کردن پارچه و … اشاره کرد.

هر کدام از این ابزار ها برای بهتر انجام شدن این هنر ضروری هستند و می توانند بر روی کیفیت کار موثر باشند. پیشنهاد می کنیم اگر مبتدی هستید از رنگ های اکرلیک استفاده کنید. این رنگ ها نسبت به رنگ پارچه قیمت مناسب تری دارند و برای شروع کار پیشنهاد بهتری هستند. از انواع قلم مو نیز می تواند نسبت به طرحی که انتخاب می کنید، استفاده کنید. قلم مو ها انواع متفاوتی دارند که شما باید مناسب کار خود آن ها را انتخاب کنید.

وسایل لازم نقاشی روی پارچه

نقاشی فانتزی

قلم مو مورد استفاده در نقاشی بر روی پارچه شامل قلم مو های تخت، قلم موهای گرد، قلم موهای فرمی و … می شود. شما اگر می خواهید این کار را به صورت حرفه ای ادامه دهید، باید انواع قلم مو را به عنوان یکی از ابزار های اصلی تهیه کنید.

برای اینکه پارچه حالت مناسبی داشته باشد و بتوانید به راحتی روی آن نقاشی انجام دهید، می توانید از کارگاه استفاده کنید. از طرفی می توانید پارچه را بر روی میز کار خود فیکس کنید. حتما در هنگام کار، در قسمت زیرین از یک تکه مقوا استفاده کنید، تا رنگ به بیرون درز پیدا نکند. پس از پایان کار برای تثبیت طرح و رنگ، پس از خشک شدن کامل نقاشی، از اتو یا سشوار استفاده کنید.

هنر نقاشی بر روی پارچه را اصولی یاد بگیرید

هر هنری که شما در اطراف خود می بینید و شما را سر ذوق می آورد، نتیجه یک کار ظریف و مهارت دقیق است. پیشنهاد می کنیم اگر می خواهید نقاشی بر روی پارچه را شروع کنید، از همان ابتدای کار آن را اصولی فرا بگیرید. هنر نقاشی پارچه، علاوه بر اینکه نیاز به یک طبع هنری دارد باید به صورت اصولی و دقیق نیز آموزش داده شود.

اگر شما ذوق فراگیری این هنر را داشته باشید ولی به صورت اصولی و دقیق آن را یاد نگیرید، مسلما زمان و هزینه شما به هدر خواهد رفت. در نظر داشته باشید آموزش گام به گام در کنار یک مربی صبور و با حوصله می تواند شما را در این هنر تا مراحل بالایی ارتقا دهد.

می توان گفت اگر آموزش اصولی و دقیقی نداشته باشید، ممکن است در میانه مسیر خسته شوید و یا حتی احساس بی استعدادی در این هنر کنید. به همان میزان که ابزار کاربردی در این هنر اهمیت دارد، آموزش درست نیز بسیار مهم است.

اهمیت یادگیری اصولی نقاشی روی پارچه

استفاده از کارگاه برای فیکس کردن پارچه

می توان گفت که هنر نقاشی بر روی پارچه از آن هنر هایی است که نیاز به آموزش اصول و تکنیک های دقیق دارد و پس از آن در درجه بعدی ابزار و وسایل مهم هستند. اگر به این موضوع علاقمند هستید که نقاشی ها را از ذهن خود طراحی کنید، می توانید پیش از شروع این هنر دوره نقاشی را پست سر بگذرانید. اما همانطور که اشاره کردیم می توانید طرح های مورد نظر خود را از بازار تهیه کنید. اگر طرح خاصی مد نظر دارید، می توانید آن را پرینت بگیرید و بر روی بستر کاری خود اجرا کنید.

ذوق هنری داشته باشید

برای هر هنری که به ذهن شما خطور می کند، باید ذوق هنری و خلاقیت داشته باشید. این موضوع در هنری مانند نقاشی بر روی پارچه نمود بیشتری دارد. شما با کمی خلاقیت می توانید این هنر را بر روی انواع لباس ها اجرا کنید. اگر کمی با دید وسیع تر بنگرید، حتی می توانید این هنر را نه تنها روی لباس های پارچه ای بلکه روی لباس های چرمی نیز اجرا کنید.

شاید اغراق نباشد که بگوییم در کنار استعداد، آموزش اصولی، ابزار و وسایل در کار های هنری ذوق و طبع هنری نیز به همین میزان یا حتی کمی بیشتر اهمیت دارد. شما اگر به یک هنر یا مهارت، ذوق داشته باشید مسلما برای آموزش و فراگیری آن تلاش بسیاری خواهید داشت. 

اهمیت ذوق هنری و خلاقیت در یادگیری نقاشی روی پارچه

برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، با کارشناسان موژارت گالری در ارتباط باشید.

قدمت هنر نقاشی روی پارچه

۶ بازديد

قدمت هنر نقاشی روی پارچه

قدمت هنر نقاشی روی پارچه

اگر مایلید اطلاعات مفیدی در زمینه قدمت هنر نقاشی روی پارچه کسب کنید، با ما در این مقاله همراه باشید.

نقاشی بر روی پارچه و لباس موضوع جدیدی نیست. این هنر که به مرور زمان به یک صنعت پرکاربرد و پرطرفدار تبدیل شده، از قدمت دیرینه ای برخوردار است. انسان ها از قدیم الایام به داشتن لباس های مزین به طرح ها و نقوش زیبا علاقه مند بوده اند. همین علاقه بشر باعث شکل گرفتن هنری به نام نقاشی بر روی پارچه گردیده است. در ارتباط با قدمت هنر نقاشی روی پارچه، باید گفت که این هنر تقریبا چهارصد سال پیش از میلاد مسیح در کشور هندوستان شروع شده و پس از مدتی، وارد کشور چین شده است.

کشور ایران نیز به لحاظ موقعیت جغرافیایی از یک سو به آسیای میانه و از سوی دیگر به دریای سیاه و مدیترانه دسترسی دارد. این موقعیت جغرافیایی باعث شده که تبادلات و ارتباطات شرق و غرب از طریق ایران امکان پذیر شود.

قدمت هنر نقاشی روی پارچه در ایران

قدمت هنر نقاشی روی پارچه در ایران به دوران ایلخانی بر می گردد. در آن زمان با ورود کالای منقوش به سبک چینی باعث شد نساجان و نقاشان ایرانی دست در دست یک دیگر بنهند و به تقلید از این طرح ها بپردازند. ایرانی ها برای رقابت با چینی ها به نقاشی بر روی پارچه با قلم روی آوردند. این هنر به اصطلاح قلمکار نقاشی نام گرفت. بعد ها چاپ قلمکار با قالب و مهر را ابداع کردند.

بسیاری از پژوهشگران قدمت هنر نقاشی روی پارچه در ایران را بر اساس آثاری نقاشی روی پارچه هایی یافته اند که متعلق به زمان غزنویان می دانند. اما شواهدی هم هست که نشان می دهد قدمت هنر نقاشی روی پارچه به شکل قلمکار در زمان صفویه به اوج خود رسیده است.

این هنر در زمان تیموریان، در شهرهای مشهد، دامغان، بروجرد، رشت، نخجوان، گناباد، نجف آباد، کاشان، شیراز، سمنان، یزد، اصفهان و همدان رونق داشته است.

در آن زمان شهر اصفهان یکی ار مراکز تولید قلمکاری به شمار می رفت. اما مرغوب ترین پارچه در شهر بروجرد تولید می شد. اگر بخواهبم قدمت هنر نقاشی روی پارچه ، که در ایران به صورت قلمکاری شکل گرفت را بررسی کنیم، به سه قالب سنگی تراشیده شده می رسیم. این سه قالب به همراه تعدادی آثار سفالی در قرن های چهارم و پنجم میلادی در نیشابور کشف شده اند.

قدمت هنر نقاشی روی پارچه در ایران

قدمت هنر نقاشی روی پارچه در ایران

قدمت هنر نقاشی روی پارچه در اروپا

برای اولین بار، پانصد سال بعد از میلاد مسیح، پارچه های منقوش وارد اروپا شدند که همه ی آن ها به سبک و سیاق مشرق زمین نقاشی شده بودند. واردات پارچه های چیت از هندوستان به اروپا، مردم اروپا را با طرح و نقش های پارچه آشنا کرد. پارچه ی چیت یکی از انواع پارچه های نخی است که طرح ها و نقش های متنوعی دارد. این پارچه در هنگام شستشو رنگ خودش را از دست نمی دهد. در آن دوران پارچه های چیت از محبوبیت خاصی در بین اروپاییان برخوردار بودند و رقیب سرسخت پارچه های ابریشمی به شمار می آمدند.

واردات این پارچه ها، کشورهای اروپایی را بر آن داشت تا صنعت چاپ روی پارچه را توسعه دهند. آن ها پس از مدتی روش جدیدی را برای نقاشی بر روی پارچه ابداع کردند. آن ها رنگ های نقاشی را با نوع خاصی از چسب مخلوط کردند و با استفاده از قالب بر روی پارچه کشیدند. اروپاییان نام این روش ابداعی را چاپ باسمه ای گذاشتند و به این ترتیب به آموزش نقاشی روی پارچه با روش چاپ باسمه پرداختند. در آن زمان ایرانیان فقط از رنگ هایی استفاده می گردند که منشا گیاهی داشتند.

قدمت هنر نقاشی بر روی پارچه با استفاده از چاپ باتیک

باتیک نوعی طراحی بر روی پارچه است. لفظ باتیک برگرفته از یک کلمه ی اندونزیایی است که به معنی نقطه می باشد. در کشور اندونزی چاپ باتیک یک سنت دیرینه است. مردم اندونزی با استفاده از این روش طراحی، به نقطه کوبی بر روی پارچه می پرداختند.

چاپ باتیک به وسیله ی ماده ای مقاوم که از ترکیب موم، پارافین و سقز ساخته شده است، بر روی پارچه های ابریشمی انجام می شد. این مدل نقاشی بر روی پارچه که به صورت چاپی انجام می شود، ابتدا در کشور چین و پس از آن در جزیره ی جاوه ی اندونزی رایج شد. سپس به مرور به کشورهای دیگر نیز صادر شد. افراد هر سرزمین با توجه به ذوق و سلیقه و سنت های رایج در کشورشان، در این هنر تغییراتی ایجاد کردند.

قدمت هنر نقاشی روی پارچه در ایران به روش چاپ باتیک به قبل از اسلام بر می گردد. در آن زمان تجار آذربایجانی از مسیر جاده ی ابریشم این هنر را وارد ایران کردند. شهر تبریز اولین جایی بود که به صنعت چاپ باتیک بر روی پارچه اقدام کرد. این صنعت در آغاز به شکل ابتدایی آن که باتیک تک رنگ بود، صورت می گرفت.

چاپ باتیک

چاپ باتیک

تاریخچه ی چاپ روی تی شرت

تی شرت در اصل لباسی بود که سربازان و ملوانانی که در جنگ جهانی دوم خدمت می کردند، زیر لباس های نظامی یا کت و شلوار می پوشیدند. پس از جنگ تی شرت های نظامیان به صورت طرح دار تولید شد و به عنوان یک لباس مستقل جز لباس های مورد علاقه ی عامه ی مردم قرار گرفت.

در اوایل دهه ی 1950، تی شرت های سفارشی مورد استقبال مردم قرار گرفت. در آن زمان در شهرهای میامی و فلوریدا، چندین شرکت به تولید تی شرت هایی پرداختند که به نام های استراحت گاه های محلی و سایر اماکن توریستی مزین شده بودند. رایج ترین روش برای چاپ بر روی تی شرت، استفاده از صفحه نمایش چاپ بود.

به مرور زمان این صنعت نیز دستخوش تغییراتی شد. در سال 1959، صنعتگران این حرفه، یک جوهر چسبناک جدید تولید کردند که با وجود آن ساخت انواع طرح ها امکان پذیر شد.با گذشت زمان طرح های روی تی شرت از تنوع بیش تری برخوردار شد.

چاپ روی تی شرت

چاپ روی تی شرت

تی شرت های طراحی شده با گذشت ایام کاربردهای متعددی نیز پیدا کرند. در حال حاضر چاپ تی شرت های سفارشی بیان گر عقاید صاحبان آن ها می باشند. افراد مختلف با پوشیدن تی شرت های طرح دار می توانند نظرات سیاسی یا اجتماعی خود را بیان کنند یا از شخصی به خصوص یا تیم ورزشی مورد علاقه ی خود حمایت کنند.

از تی شرت های طرح دار می توان برای بازاریابی شرکت های بزرگ کسب و کار استفاده کرد. در گذر ایام، تی شرت های طرح دار، صاحبانشان را به بیلبوردهای متحرک انسانی تبدیل کردند. به این ترتیب می بینیم که در طول تاریخ چگونه انسان ها از صنعت نقاشی روی پارچه برای اهداف سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و تجاری خود استفاده کرده اند. آمیختن هنر نقاشی به صنعت نساجی و صنعت چاپ، رونق کسب و کار را به همراه داشته است.

در صورت نیاز به مشاوره، با کارشناسان موژارت گالری در ارتباط باشید.

چاپ باتیک روی پارچه ( نقطه کوبی روی پارچه )

۵ بازديد

چاپ باتیک روی پارچه ( نقطه کوبی روی پارچه )

??

باتیک به معنای چاپ مقاوم است و یک واژه ی جاوه ای است. جاوه یکی از مجموعه جزایر اندونزی است. چاپ باتیک روی پارچه هنری است که برای اولین بار حدود دوهزار سال پیش در کشور اندوزی، پایه گذاری شده است. در آن زمان مردم قبایل جاوه دریافتند که عصاره ی بعضی درختان مانع از نفوذ رنگ به داخل پارچه می شود.

پژوهشگران با یافتن پارچه هایی که در غارها و قبور فراعنه ی مصر بوده به این نتیجه رسیده اند که هنر چاپ و نقاشی روی پارچه قبل از رنگرزی به وجود آمده است. انسان های آن دوران فهمیده بودند که با گره زدن، دوختن و یا تاکردن بخش های به خصوصی از پارچه یا پوشاندن قسمت هایی از پارچه با یک ماده ی مقاوم می توانند هنگام رنگ کردن پارچه از نفوذ رنگ به آن قسمت ها جلوگیری کنند.

تاریخچه ی چاپ باتیک روی پارچه در ایران

از زمان های قدیم در کشور ما از چاپ های سنتی برای منقوش کردن پارچه ها استفاده می کردند. این پارچه های منقوش به وسیله ی مهر و یا قلم مو رنگ آمیزی می شدند.مهم ترین این نوع چاپ های روی پارچه از قدیم الایام، چاپ قلمکار بوده و بعد از آن چاپ کلاقه ای وارد بازار شد. چاپ کلاقه ای از حدود پانصد سال قبل در ایران رواج پیدا کرده است. در واقع ایرانیان هنر چاپ باتیک روی پارچه را از کشورهای همسایه وارد ایران شده بود، با ذوق و سلیقه ی خود در آمیختند و به حد کمال رساندند.

از دوره ی ساسانیان، چاپ باتیک روی پارچه در ایران رواج پیدا کرد. مردم کشور ما از آن زمان پارچه های پشمی، کتانی و ابریشمی را با استفاده از این روش تزیین می کردند. هنر قلمکاری روی پارچه در زمان پادشاه های صفوی رشد چشمگیری پیدا کرد. در آن زمان این هنر را بر روی پارچه های ابریشمی دستباف که در شهر اسکو تولید می شد، پیاده می کردند. هم اکنون نیز شهرهای اسکو و تبریز که در استان آذربایجان شرقی واقع اند، از مراکز قدیمی چاپ باتیک روی پارچه به شمار می آیند.

نوعی از چاپ باتیک که به کلاقه ای مشهور است، توسط تعداد زیادی از هنرجویان در سراسر کشور رواج یافت. این افراد همگی در کلاس های آموزش نقاشی رو پارچه که توسط حسین کلاقیچی برگزار می شد، شرکت می کردند. رنگ های مورد استفاده این هنرجویان در ابتدا منشا گیاهی و طبیعی داشت. ولی در حال حاضر بیش تر رنگ های شیمیایی مورد استفاده قرار می گیرند. این رنگ ها به صورت خمیر و در تیوب هایی با سایزهای مختلف در بازار یافت می شوند.

علت این که این روش چاپ باتیک روی پارچه به کلاقه ای نامگذاری شده، این است که چون در آن زمان ها قبل از رنگ زدن پارچه به بعضی قسمت های آن را گره می زدند یا می دوختند، پس از پایان رنگرزی این قسمت ها که رنگ را به خود جذب نکرده بودند، دچار نقوشی تصادفی می شدند.

از آنجا که معمولا برای رنگرزی از یک رنگ و بیش تر از رنگ مشکی استفاده می کردند. طرح و نقش های به وجود آمده تصویری شبیه پر کلاغ را در اذهان ایجاد می کرد. در واقع روش کلاقه ای هنری است که بدون استفاده از وسایل چاپ بر روی پارچه طرح و نقش ایجاد می شود.

چاپ باتیک روی پارچه چه کاربردهایی دارد؟

چاپ باتیک قرن هاست که در بسیاری از کشورهای جهان مورد استفاده قرار می گیرد و در واقع یک هنر بین المللی محسوب می شود.از این هنر بیش تر بر روی کالاهایی نظیر کوسن، رومیزی، روتختی، پارتیشن، پاراوان، روسری، آباژور و پارچه های تزیینی استفاده می شود. با آموختن این هنر می توانید پارچه های ساده و نازک را طراحی کنید. این یکی از هنرهای رشته ی صنایع دستی است.

آموزش ساده ی چاپ باتیک روی پارچه

ساده ترین روش برای کسانی که برای اولین بار اقدام به چاپ باتیک می نمایند، این است که تکه ای پارچه یا لباس کهنه بردارند. بهتر است که به رنگ سفید یا یک رنگ روشن باشد تا رنگ آمیزی آن ساده تر صورت بگیرد. سپس در قسمت های مختلفی از آن گره بزنید. می توانید نقاطی از لباس یا پارچه را تا بزنید و با چند تا کوک بدوزید.

ضمنا این نکته را در نظر داشته باشید که حتما رنگ لباس روشن تر از رنگی باشد که می خواهید از آن استفاده کنید. مقداری آب را تا دمای 60 درجه سانتی گراد گرم کنید. سپس آن را در ظرف دیگری بریزید. رنگ های دلخواهتان را در این ظرف آب حل کنید. اگر مقداری سرکه به این محلول رنگ و آب اضافه کنید، موجب تثبیت رنگتان می شود.

پارچه یا لباس منظور را در داخل ظرف پر از آب و رنگ بیندازید و بگذارید مدتی باقی بماند. مدت زمانی که پارچه داخل رنگ می ماند، بستگی به این دارد که شما چه میزان تیرگی یا روشنی رنگ را مدنظر دارید. سپس پارچه را از داخل رنگ خارج کرده و داخل ظرف دیگری قرار دهید تا آب های رنگی از آن خارج شود. پس از آن پارچه یا لباس را بردارید و در جایی قرار دهید تا خشک شود. پس از خشک شدن می توانید گره را باز کنید. اگر قبل از خشک شدن گره ها را باز کنید، طرح های دیگری ایجاد می شود. بعد از خشک شدن خطوط سفید، تیره تر می شوند.

پارچه خشک شده را اتو کنید. سپس با دست به آرامی بشویید و بگذارید خشک شود. پارچه ی خشک شده را دوباره اتو کنید. این کار را سه تا پنج بار تکرار کنید تا آنجا که دیگر آب رنگی از آن خارج نشود. در این مرحله متوجه می شویم که رنگ پارچه تثبیت شده و می توانید با خیال راحت از ماشین لباسشویی استفاده کنید.

چاپ باتیک روی پارچه با روش پاشیدن نمک

برای اجرای این تکنیک پس از خارج کردن پارچه از ظرف رنگ و آبگیری آن، پارچه را در جایی به صورت افقی پهن کنید تا خشک شود. سپس بر روی آن نمک بپاشید.این کار باعث می شود مقداری از رنگ پارچه توسط نمک ها جذب شود. پارچه تکان ندهید تا خشک شود. پس از آن پارچه ی خشک شده را بشویید. نمک های روی پارچه با جذب رنگ بعضی از نقاط پارچه طرح های جذابی بر روی آن، ایجاد می کنند.

چاپ باتیک به وسیله ی موم

برای این کار باید موم مخصوص چاپ باتیک استفاده کنید. این موم، پارافین بیش تری دارد که باعث می شود راحت تر از روی پارچه برداشته شود. قبل از اینکه پارچه را داخل ظرف رنگ بیندازید، با استفاده از یک سرنگ بدون سوزن یا قلم موی آغشته به موم بر روی پارچه نقاشی کنید و بعد منتظر بمانید تا خشک شود. سپس آن را به داخل ظرف رنگ بیندازید. پس از پایان مراحل رنگرزی و خشک شدن پارچه، آن را اتو کنید و با استفاده از کاغذ نم گیر، موم را از روی پارچه بردارید.

استفاده از روش های ترکیبی در چاپ ساده باتیک

می توانید بر روی پارچه هایی که با روش گره زدن رنگ زده اید، نمک بپاشید یا پارچه های آغشته به موم را گره بزنید یا پس از خارج کردن از ظرف بر روی آن ها نمک بپاشید و به این ترتیب از ترکیب دو یا سه روش، طرح های متنوعی ایجاد کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر، با کارشناسان موژارت گالری در ارتباط باشید.

نقاشی و چاپ روی پارچه چه تفاوت هایی دارند؟

۶ بازديد

نقاشی و چاپ روی پارچه چه تفاوت هایی دارند؟

??

انواع چاپ روی پارچه

هنر از هر گرایشی که باشد زیبایی و جذابیت خاص خود را دارد و کمتر فردی را می توان پیدا کرد که به دنیای هنر ذوق نشان ندهد. در این نوشتار قصد داریم در مورد تفاوت های هنر نقاشی و چاپ روی پارچه توضیحاتی ارائه دهیم. این دو هنر نزدیکی زیادی به هم دارند و می توان گفت سر منشا یکسانی دارند که در طول تاریخ دچار تغییر و البته تکامل شده اند.

امروزه می توان گفت هر کدام از این هنر ها جایگاه ویژه ای دارند. تفاوتی که در این روز ها در این دو هنر دیده می شود، این است که هنر نقاشی روی پارچه همچنان به عنوان یک هنر دستی شناخته می شود و با ابزار های مختلف بر روی پارچه با رنگ های مخصوص اجرا می شود. هنر چاپ روی پارچه در گذشته با وسیله های مختلفی انجام می شد. اما امروزه چاپ بر روی پارچه به روش های مختلفی انجام می شود.

از جمله انواع روش های چاپ بر روی پارچه می توان به چاپ مستقیم یا سابلیمیشن، چاپ باسمه، چاپ سیلک، چاپ اسکرین و … اشاره کرد. هر کدام از این چاپ ها دارای ویژگی و خصوصیاتی هستند که مزایا و محدودیت هایی نیز دارند. اما هنر نقاشی روی پارچه اگر به صورت اصولی و صحیح آموزش داده شود، می تواند یک هنر زیبا و بدیع و جایگزین مناسب برای چاپ باشد. این دو هنر از بسیاری جهات با هم تفاوت هایی دارند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.

تفاوت های نقاشی و چاپ روی پارچه

نقاشی و چاپ روی پارچه هر کدام دارای مزایا و محدودیت هایی هستند که افراد را به آموزش و فراگیری این هنر ها علاقمند می کنند. در نظر داشته باشید این هنر ها هر کدام یک مهارت جداگانه محسوب می شوند که می توانند در بسیاری موارد کاربرد داشته باشند. در عین حال با اینکه می توان چاپ و نقاشی بر روی پارچه را از هنر های ظریف و کاربردی و تا حدودی مشابه هم محسوب کرد، با هم تفاوت هایی دارند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت. از جمله این تفاوت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

نقاشی روی پارچه به عنوان یک هنر قدیمی و دیرینه شناخته می شود که از دوره هخامنشیان در ایران رواج داشته است. اگر بخواهیم تاریخ دقیقی برای چاپ روی پارچه ذکر کنیم، باید گفت که این هنر از اوایل قرن هفدهم میلادی در کشور های اروپایی شروع شد. البته چاپ روی پارچه دارای قدمت بسیار بیشتری است اما باید شروع آن را به صورت صنعتی و گسترده اوایل قرن هفدهم دانست.

هنر نقاشی روی پارچه با دست و به کمک رنگ، قلم مو و دیگر ابزار ها انجام می شود. نقاشی بر روی پارچه را در واقع می توان یک هنر دستی محسوب کرد که جایگاه بسیار ویژه ای دارد. اما هنر چاپ روی پارچه همانطور که از نام آن پیدا است، به وسیله ابزار ها و امروزه توسط دستگاه های چاپ پارچه انجام می شود. از مهمترین دستگاه های چاپ بر روی پارچه می توان به دستگاه سابلیمیشن اشاره کرد.

در نقاشی روی پارچه کار به صورت دقیق و به سلیقه شما یا مشتری در تعداد محدود انجام می شود. حتی برخی طرح ها می توانند پیشنهادی و یونیک باشند. در صورتی که چاپ روی پارچه اصولا به صورت انبوه تولید می شود. در هر کدام از روش های چاپ بر روی پارچه، رنگ و ابزار از پیش تعیین شده است و شما می توانید طرح پیشنهادی خود را هم ارائه دهید. البته برخی طرح ها قابلیت اجرا شدن ندارند.

در نتیجه پیشنهاد می کنیم اگر به دنبال یک طرح و نقش منحصر به فرد بر روی پارچه هستید، از هنر نقاشی روی پارچه بهره مند شوید. در نقاشی روی پارچه شما کاملا به کار مسلط هستید و اصطلاحا کار را کنترل می کنید. این در حالی است که در چاپ روی پارچه ممکن است یک خطای انسانی نتیجه کار را تحت تاثیر قرار دهد. البته ناگفته نماند تولید انبوه در نقاشی بر روی پارچه یک کار زمان بر و سخت است.

چگونه طرح ها را تثبیت کنیم؟

در نقاشی روی پارچه شما می توانید با توجه به نوع رنگی که انتخاب می کنید، طرح و نقش های خود را بر روی پارچه تثبیت کنید. برای مثال اگر از رنگ اکریلیک استفاده می کنید، می توانید آن را با چسب دی ام پنج و حلال آن که اصولا آب است، ترکیب کنید تا استحکام رنگ بر روی پارچه افزایش پیدا کند. از طرفی رنگ های پارچه مقاومت و کیفیت بسیار بالایی دارند و می توانند به راحتی روی پارچه استفاده شوند.

پس از اتمام نقاشی می توانید با سشوار یا اتو طرح ها را تثبیت کنید. در چاپ روی پارچه در روش های چاپی مختلف از دما های متفاوتی برای چاپ و تثبیت طرح بر روی پارچه استفاده می شود. شما پس از اتمام چاپ اصولا نمی توانید کار جانبی دیگری انجام دهید. نحوه شستشو و نگهداری پارچه های نقاشی و چاپ شده، بر روی طول عمر آن ها بسیار موثر است.

در صورت نیاز به مشاوره، با کارشناسان موژارت گالری در ارتباط باشید.

آموزش هنر نقاشی روی پارچه از مبتدی تا پیشرفته

۶ بازديد

آموزش هنر نقاشی روی پارچه از مبتدی تا پیشرفته

اگر قصد آموزش هنر نقاشی روی پارچه از مبتدی تا پیشرفته را دارید، این مقاله را از دست ندهید!

هنر نقاشی روی پارچه نیاز به ذوق و سلیقه دارد

یکی از هنر هایی که قدمتی دیرینه دارد، اما امروزه نیز مورد استقبال قرار گرفته است، هنر نقاشی روی پارچه است. برخی عقیده دارند که این هنر از کشور چین به ایران وارد شده است و برخی دیگر طبق شواهد تاریخی ادعا می کنند که این هنر از زمان هخامنشیان در ایران رواج پیدا کرده است. بسیاری از افراد علاقه دارند که این هنر را آموزش ببینند اما به دلیل اینکه به هنر نقاشی مسلط نیستند، از آن فاصله می گیرند.

در نظر داشته باشید هر هنری باید از ابتدا به صورت پایه ای فرا گرفته شود. اما بر خلاف عموم تسلط بر نقاشی، پایه و اساس هنر نقاشی روی پارچه نیست. اگر بگوییم که هنر بیش از هر چیزی نیاز به ذوق و سلیقه فرد دارد، اغراق نکرده ایم. در نتیجه اگر به این هنر علاقمند هستید و ذوق هنری دارید، آموزش آن را طبق اصول و زیر نظر یک مربی توانمند آغاز کنید. روند آموزش و فراگیری هنر نقاشی روی پارچه، باید مطابق اصول هنری انجام شود.

هنر نقاشی روی پارچه

نقاشی روی پارچه از مبتدی تا پیشرفته

شاید خیلی از افراد را دیده باشید که هنر نقاشی روی پارچه را فرا می گیرند، اما به دلیل سختی کار و یا خوب نبودن نتیجه آن را کنار می گذارند. پیشنهاد می کنیم که نقاشی روی پارچه را اصولی آموزش ببینید، تا هم به مراحل انجام این هنر مسلط شوید و هم آن را به صورت حرفه ای ادامه دهید. اما چه دلیلی دارد که نتیجه کار ممکن است رضایت بخش نباشد؟ این مشکل ممکن است چند دلیل داشته باشد.

در ابتدا باید گفت جنس پارچه و متریال کاری شما بسیار مهم است. جنس های نخی و پنبه ای مانند کتان و دنیم، رنگ را بهتر به خود جذب می کنند. از طرفی جنس رنگ نیز در این مورد حائز اهمیت است. رنگ پارچه و رنگ اکریلیک از جمله رنگ هایی هستند که برای این هنر استفاده می شوند. باید متناسب با نوع پارچه، یک رنگ مناسب انتخاب کنید.

چه اصولی را باید در آموزش هنر نقاشی بر روی پارچه باید رعایت کنید؟

زمانی که وارد دوره آموزشی برای هر هنر یا مهارتی شوید، ابتدا باید وسایل مورد نیاز را تهیه کنید. در حالت کلی برای آموزش هنر نقاشی روی پارچه باید موارد زیر را در نظر داشته باشید:

وسایل و متریال کار را آماده کنید. از وسایل با کیفیت و مرغوب استفاده کنید. اگر به دنبال یک نتیجه رضایت بخش هستید، باید متریال با کیفیت در اختیار داشته باشید.

دوره آموزشی خود را از مبتدی آغاز کنید و آن را به صورت نیمه کاره رها نکنید. در بخش مبتدی شما با تمامی اصول و نکات پایه ای و اساسی هنر نقاشی روی پارچه آشنا می شوید. در ادامه تمامی تکنیک ها را برای کار حرفه ای آموزش می بینید. فراموش نکنید آموزش ناقص شما را نسبت به کار دلسرد می کند و در نتیجه رغبت شما برای انجام این هنر به صورت حرفه ای کم می شود.

هر هنری را که در نظر بگیرید، نیاز به تمرین و ممارست دارد. این کار را با متریال و پارچه های مختلف انجام دهید.

اصول مهم آموزش نقاشی رو پارچه

اصول نقاشی روی پارچه

مراحل مختلف نقاشی بر روی پارچه

پیشنهاد می کنیم در نقاشی روی پارچه، مراحل مختلف آموزش را به دقت فرا بگیرید. از جمله این مراحل می توان به انتخاب پارچه مناسب، آماده سازی محیط کار، زدن طرح اولیه، انتقال طرح بر روی پارچه، رنگ آمیزی طرح و نقش، تثبیت رنگ و … اشاره کرد. هر کدام از این گام ها باید با دقت و حوصله بالا انجام شوند. خطا یا اشتباه در هر کدام از این مراحل ممکن است بر روی نتیجه کار اثر نامطلوبی به جای بگذارد.

در نظر داشته باشید که انتخاب یک پارچه مناسب و به تبع آن بقیه وسایل مورد نیاز برای نقاشی روی پارچه ضروری است. در دوره های آموزشی کار با انواع رنگ ها را فرا می گیرید. اینکه برای کدام پارچه از چه رنگی با چه شرایطی استفاده شود. برای مثال بهترین جایگزین برای رنگ پارچه، زمانی که در دسترس شما نباشد، رنگ اکریلیک است. در دوره های آموزشی، شما فرا می گیرید که رنگ اکریلیک یا رنگ پارچه را باید چگونه بر روی پارچه اجرا کنید.

مراحل آموزش نقاشی بر روی پارچه

آموزش نقاشی روی پارچه و مراحل آن

موژارت گالری تمامی مراحل آموزش نقاشی روی پارچه را از مبتدی تا پیشرفته به صورت کاملا تضمینی به شما آموزش می دهد. فراموش نکنید با ادامه دادن این هنر و توانمندی در آن می توانید صاحب یک کسب و کار شوید. برای اینکه در هر هنری و البته هنر نقاشی روی پارچه توانمند و حرفه ای شوید، علاوه بر آموزش اصولی و صحیح باید برای این کار در کنار دقت و حوصله، زمان بگذارید.

در این هنر اگر شما به هنر نقاشی مسلط نباشید باید زمان بیشتری را برای آموزش و یادگیری صرف کنید. اما نباید از این کار خسته شوید و این هنر جذاب و زیبا را کنار بگذارید. مسلما با دیدن اولین کار هنری خود پس از یک دوره آموزش اصولی، احساس رضایت به شما دست خواهد داد که انگیزه ای برای ادامه کار محسوب خواهد شد.

آموزش نقاشی روی پارچه

۶ بازديد

آموزش نقاشی روی پارچه

آموزش نقاشی روی پارچه

نقاشی بر روی پارچه از جمله هنرهایی است که در کشور ما قدمتی دیرینه ای دارد. این هنر در ایران پس از حمله ی مغول ها که موجب ارتباط زیاد ایران با کشور چین و ورود کالاهای چینی به کشور شد، به سرعت شکل گرفت. چنانچه شما اهل کارهای هنری هستید، می توانید با آشنایی با شیوه های آموزش نقاشی بر روی پارچه علاوه بر لذت بردن از این هنر جذاب، پارچه های ساده را طرح دار کنید. حتی اگر لباسی دارید که دلتان را زده است، با استفاده از نقاشی می توانید به آن شکل تازه ای بدهید. با استفاده از تکنیک های آموزش نقاشی روی پارچه می توانید موارد زیر را به شکل جذابی در آورید:

  • مانتو
  • شال
  • روسری
  • پرده
  • کیف
  • رومیزی
  • روتختی
  • کوسن
  • تابلو
  • کفش های پارچه ای

برای استفاده از آموزش های نقاشی بر روی پارچه، قبل از شروع کار، ابزارهای ذیل را تهیه کنید:

پارچه

پارچه اصلی ترین وسیله برای آموزش نقاشی روی پارچه است. بعضی از پارچه ها، رنگ های مخصوص نقاشی را نمی پذیرند. مانند پارچه هایی که با محافظ پارچه و مایع ضد چروک، شسته می شوند. لطفا از نقاشی بر روی این پارچه ها بپرهیزید. از پارچه های قابل شستشو استفاده کنید.

بهتر است پارچه ای را برای نقاشی انتخاب کنید که از بافت قوی برخوردار باشد. مناسب ترین پارچه برای این کار، پارچه های نخی، پنبه ای، پلی استر و جین می باشند. پارچه های ساتن، ابریشم، جیر، پشمی، حوله ای و مخمل نیز برای نقاشی و هم چنین آموزش نقاشی روی پارچه مناسب هستند.

بسیاری از هنرمندان، تابلوهای نقاشی خود را بر روی پارچه های مخمل می کشند. تابلوهای مخملی، آثار هنری بسیار زیبا و جذابی هستند که در بازار خریداران زیادی دارند. پرده ها، کوسن ها و آویزهای دیواری هم می توانند با استفاده از نقاشی به آثار بی نظیری تبدیل شوند. افزادی که تازه وارد این حرفه شده اند، هرگز از پارچه های شل استفاده نکنند. زیرا نقاشی بر روی این پارچه ها، خیلی روشن و دقیق نیست.

اگر می خواهید طرح بزرگی را بر روی پارچه نقاشی کنید، بهتر است از پارچه هایی با بافت شل استفاده کنید. چون این پارچه ها به رنگ ها اجازه ی نفوذ بیش تر می دهند. اما اگر طرحی را که انتخاب کرده اید که از خطوط ظریف با جزئیات بیش تر تشکیل شده است، باید پارچه ای را انتخاب کنید که از بافت سخت تری برخوردار باشد.

اگر بر روی پارچه های رنگی طراحی می کنید، برای اینکه کارتان رنگ پریده به نظر نرسد، باید در ابتدا زمینه ی طراحیتان را با رنگ سفید بپوشانید و آن قدر صبر کنید تا پارچه کاملا خشک شود. سپس طرح مورد نظر خود را بر روی این زمینه ی سفید، بکشید.

آموزش نقاشی روی پارچه رنگی

آموزش نقاشی روی پارچه رنگی

رنگ

اساتید آموزش نقاشی روی پارچه، برای این کار، رنگ هایی با ویژگی های ذیل را معرفی می کنند. دسته ی اول رنگ هایی هستند که آماده اند و نیاز به هیچ مکملی ندارند. دسته ی دوم رنگ های آکریلیک هستند که به نسبت رنگ های آماده، ارزان تر اند. پیشنهاد ما به شما که مبتدی هستید، استفاده از رنگ های آکریلیک است.

ضمنا این نکته را مدنظر داشته باشید که رنگ مخصوص پارچه و رنگ های آکریلیک را در معرض هوا قرار ندهید و پس بعد از استفاده، درب آن ها را محکم ببندید تا سفت نشوند. خلاقیت شما در استفاده از رنگ ها موجب زیبایی و جذابیت بیش تر کار می گردد. توجه داشته باشید که با ترکیب رنگ های زرد، قرمز و آبی و اضافه کردن رنگ های سیاه و سفید به آن ها می توانید به رنگ های دلخواهتان برسید.

ضمنا استفاده از رنگ های متالیک / مرواریدی موجب درخشش بیش تر رنگ ها و حجم دادن به نقاشی می شود. برای رسیدن به رنگ های ترکیبی به موارد ذیل توجه کنید:

رنگ اول رنگ دوم ترکیب رنگ اول و دوم
قرمز آبی بنفش
آبی سفید آبی آسمانی
زرد قرمز نارنجی
زرد آبی سبز
نارنجی قهوه ای حنایی
سفید سیاه خاکستری
مقدار کمی مشکی آبی سرمه ای
سفید قرمز صورتی
نارنجی زرد خردلی
سیاه نارنجی قهوه ای
آبی تیره سفید آبی روشن
سفید زرد لیمویی
آبی مقدار کمی قرمز نیلی
آبی مقدار زیادی قرمز سرخابی
قرمز سیاه جگری

از ترکیب رنگ های آبی، سفید و کمی هم از رنگ زرد، رنگ فیروزه ای به دست می آید.

ترکیب رنگ در آموزش نقاشی روی پارچه

ترکیب رنگ در آموزش نقاشی روی پارچه

قلم مو

برای نقاشی بر روی پارچه با توجه به نوع طرحی که مد نظر دارید، باید نوع مخصوصی از قلم مو را استفاده کنید. برای آن قسمت از طراحی که شامل جزئیات کوچک و خطوط ظریف است، باید از قلم موی نوک گرد کوچک استفاده کنید. اما برای خطوط درشت تر باید از قلم موهای بزرگتری استفاده نمایید.

قلم موهای نوک پهن یا shader برای سایه زدن و برجسته کردن خطوط استفاده می شوند. قلم موهای لاینر نوعی دیگر از این طیف هستند. که در ترسیم خطوط مورد استفاده قرار می گیرند. برای رنگ کردن بخش های بزرگ پارچه نیز، از قلم موهای فومی استفاده کنید. این قلم موها دارای سرهای پهن و بزرگ و دسته های چوبی هستند.

انواع قلم مو برای آموزش نقاشی روی پارچه

انواع قلم مو برای آموزش نقاشی روی پارچه

چسب DM5

این چسب ها معادل یک سوم رنگ مورد استفاده، هنگام نقاشی به رنگ اضافه کنید تا موجب ثبات و قوام رنگ شود.

ماژیک

برای کشیدن خطوط دور نقاشی، از ماژیک مخصوص نقاشی بر روی پارچه استفاده کنید.

آموزش نقاشی روی پارچه با ماژیک

آموزش نقاشی روی پارچه با ماژیک

مدیوم پارچه

برای نقاشی بر روی پارچه از نوعی مایع غلیظ ژله ای استفاده می شود که به آن مدیوم پارچه می گویند. این مایع موجب می شود رنگ های روی پارچه نرم و منعطف شوند و پس از خشک شدن نیز ترک نخورند. ضمنا روند خشک شدن رنگ ها را تسریع می کنند.

برای استفاده از مدیوم باید نسبت ها را در نظر داشته باشید تا کار درست انجام شود. به این ترتیب که یک قسمت مدیوم را با دو قسمت رنگ آکریلیک مخلوط کنید. این کار باعث رقیق تر شدن رنگ می شود. بدون اینکه کم رنگ شود. برای رقیق کردن رنگ های آکریلیک ، هرگز نباید از آب استفاده کنید. اگر ظاهر نقاشی تان براق شده است و شما آن را دوست ندارید، از مدیوم مات استفاده کنید. اضافه کردن این نوع مدیوم به رنگ آکریلیک موجب مات شدن طرحتان می شود.

اگر می خواهید به طرحتان حجم دهید، از مدیوم های پفکی استفاده کنید. بنا بر نظر مربیان آموزش نقاشی روی پارچه، برای استفاده از این نوع مدیوم، باید سه قطره از آن را با یک قطره رنگ آکریلیک مخلوط کنید. چنانچه رنگ مورد استفاده ی شما از نوع رنگ های اسپری است، اضافه کردن مدیوم به اسپری موجب می شود که اسپری شما دچار گرفتگی نشود.

یک ورقه مقوا یا یونولیت

این ورقه باید از طرح شما بزرگ تر باشد. استفاده از ورقه ی مقوا یا یونولیت در حین نقاشی به این صورت است که آن را زیر پارچه یا لباس قرار می دهیم تا از نفوذ رنگ به طرف دیگر لباس، جلوگیری کند.

شابلون

برای کشیدن طرح اولیه بر روی پارچه از شابلون استفاده می شود. شما می توانید از شابلون های حاضر در بازار استفاده کنید یا با استفاده از یک تکه طلق و کاتر، شابلون دلخواهتان را تولید کنید. قبل از نقاشی بر روی پارچه، ابتدا باید شابلون را با سوزن ته گرد بر روی پارچه تثبیت کنید.

آموزش نقاشی روی پارچه با شابلون

آموزش نقاشی روی پارچه با شابلون

استامپ

برای تهیه ی استامپ می توانید، از یک تکه چوب یا سیب زمینی استفاده کنید. به این گونه که طرح مورد نظرتان را روی آن بتراشید و سپس آن را در داخل رنگ فرو کرده و روی پارچه یا لباس بزنید.

آموزش نقاشی روی پارچه با استامپ

آموزش نقاشی روی پارچه با استامپ

اسفنج یا هر وسیله ی جاذب مایع

می توانید برای رنگ آمیزی طرح مورد نظرتان، تکه ای اسفنج را به رنگ آغشته کرده و فضاهای خالی داخل شابلون را رنگ کنید.

آموزش نقاشی روی پارچه با اسفنج

آموزش نقاشی روی پارچه با اسفنج

اتوی بدون بخار

دورگیر

اگر می خواهید طرحتان را با خطوط سه بعدی تزیین کنید، از دورگیر استفاده کنید.

پالت برای ترکیب رنگ ها

پالت رنگ برای آموزش نقاشی روی پارچه

پالت رنگ برای آموزش نقاشی روی پارچه

نقاشی روی پارچه با رنگ آکریلیک

در این روش نقاشی طرح مورد نظرتان را با استفاده از شابلون بر روی پارچه پیاده می کنید. برای این کار می توانید از شابلون های آماده در بازار استفاده کنید. یا طرح مورد نظرتان را بر روی یک طلق بکشید و داخل آن را با استفاده از کاتر خالی کنید. برای شروع کار ابتدا شابلون را با استفاده از سوزن ته گرد بر روی پارچه ثابت کنید و پس از آن به آماده کردن رنگ ها بپردازید. ابتدا مقداری رنگ آکریلیک در داخل پالت بریزید. سپس یک سوم اندازه ی آن، چسب DM5 اضافه کنید و با استفاده از قلم مو کاملا مخلوط کنید. پس از آن با توجه به شکل طرحی که دارید، شروع به رنگ آمیزی کنید.

چنانچه سطح مورد رنگ آمیزی وسیع است، تکه ای ابر را به رنگ آغشته کنید و فضاهای خالی داخل شابلون را با استفاده از آن به صورت ضربه ای رنگ کنید. اما برای قسمت هایی که از خطوط ظریف تر برخوردار هستند، همان طور که قبلا توضیح داده شد، با توجه به نوع خطوط از قلم موی مخصوص خود استفاده کنید. در تمامی موارد ذکر شده، از نظرات استاد آموزش نقاشی روی پارچه استفاده کنید.

استفاده از دورگیرها هم برای سه بعدی نشان دادن خطوط طرح را از یاد نبرید. اگر می خواهید طرحتان زودتر خشک شود و هم چنین پس از خشک شدن ترک نخورد، مقدار معینی مدیوم پارچه با همان نسبت هایی که قبلا در توضیحات مدیوم پارچه گفته شد، به رنگ خود اضافه نمایید. ضمنا یادتان باشد اگر پارچه ای را که رنگ می کنید، قسمتی از یک لباس است، حتما در زیر آن، یک تکه مقوا یا یونولیت بگذارد تا سمت دیگر لباس رنگی نشود.

پس از تکمیل نقاشی، پارچه را به مدت 24 الی 48 ساعت به صورت افقی قرار دهید تا کاملا خشک شود. سپس کار را وارونه کنید و بین لایه ها، پارچه ی نخی یا کاغذ قرار دهید و با استفاده از اتوی بدون بخار، آن را اتو کنید. توجه داشته باشید که هرگز از بخار برای اتو کردن کار استفاده نکنید. ذکر این نکته نیز ضروری است که حتما قبل شروع کار، پارچه را بشویید تا چنانچه پرز یا چربی بر روی آن قرار دارد، پاک شود. یادتان باشد که هنگام شستشوی پارچه، هرگز از نرم کننده استفاده نکنید.

برای شستشوی پارچه یا لباس نقاشی شده حدالمقدور آن ها را در ماشین لباسشویی نیندازید. بهتر است با دست بشویید و از مواد شوینده ای که آنزیم آن ها خیلی قوی است، استفاده نکنید.

آموزش نقاشی روی پارچه با رنگ آکریلیک

آموزش نقاشی روی پارچه با رنگ آکریلیک

نقاشی روی پرده

شما با استفاده از هنر نقاشی بر روی پرده، حال و هوای منزلتان را عوض کنید. اگر فرش و مبلمان منزلتان را عوض کرده اید و بودجه ی شما به تعویض پرده ها نمی رسد، می توانید با نقاشی بر روی پرده، جلوه ی تازه ای را به منزلتان ببخشید. برای نقاشی روی پرده لازم نیست تمام پرده را نقاشی کنید.

می توانید فقط حاشیه ی پایین پرده را طراحی نمایید. برای این کار لازم است ابتدا پرده ی مورد نظر خود را بشویید تا موانع نفوذ رنگ به پرده از بین برود. ضمنا برای شستن از نرم کننده نیز استفاده نکنید. پس از خشک شدن پرده، حتما آن را اتو کنید. هم چنین حتما زیر آن قسمت از پرده که می خواهید بر روی آن نقاشی کنید، یک تکه مقوا و یا کاغذ مومی شکل قرار دهید تا میزتان رنگی نشود.

اگر پرده ی شما رنگی است، خصوصا رنگ های تیره، طرح زمینه را ابتدا سفید رنگ کنید. مثلا اگر می خواهید یک گل لاله بر روی پرده بکشید، ابتدا رنگ گل را سفید کنید. سپس بر روی آن رنگ قرمز بمالید. پس از اتمام رنگ آمیزی، پرده را به صورت افقی (به مدت یکی دو روز) در جایی قرار دهید تا خشک شود. سپس با روشی که قبلا توضیح داده شد، آن را از وارونه اتو بزنید.

چنانچه رنگ استفاده شده در این نقاشی، حاوی چسب بیندر باشد، پس از خشک شدن نیاز به اتوکشی ندارد. اگر در دوره ی آموزش نقاشی روی پارچه شرکت کرده باشید حتما طرح هایی ازجمله نقوش هندسی ساده، طرح شطرنجی، طرح خال خال یا نقطه فقطه، طرح نواری با قلم مو و هم چنین طرح راه راه را برای کشیدن روی پرده به شما پیشنهاد می کنند. مشابه همین طرح ها را نیز می توانید بر روی کوسن های خانه ی خود پیاده نمایید.

نقاشی روی پرده

نقاشی روی پرده

نقاشی بر روی پارچه های حریر

این نوع پارچه ها به دلیل اینکه بافت ظریفی دارند، قبل از نقاشی باید سطح آن ها را با مواد زمینه ای پر کنیم. سپس نقاشی را شروع کنیم. این مواد زمینه ای عبارت اند از اورینت، پودر صدفی، چسب DM5، چسب بیندر و چسب آکریلیک صدفی.

نقاشی بر روی کفش

اگر کفش مورد نظر شما در بازار پیدا نمی شود، می توانید یک جفت کفش پارچه ای ساده بخرید و یا از کفش های قدیمی تان که حالا کهنه شده اند یا دلتان را زده اند، استفاده کنید و با سلیقه ی خود و با همان روش هایی که قبلا توضیح دادیم، طرح دلخواهتان را بر روی آن پیاده کنید. به این ترتیب صاحب کفشی منحصر به فرد می شوید که نه در هیچ جایی از بازار مشابه آن پیدا می شود و نه کسی غیر از شما تا به حال آن را پوشیده است.

نقاشی بر روی کفش

نقاشی بر روی کفش

نقاشی روی پارچه ی متقال

پارچه های متقال از لحاظ جذب رنگ، بسیار عالی هستند. معمولا بر روی این پارچه ها طرح های سنتی را نقاشی می کنند. از پارچه ی متقال برای تهیه ی رومیزی ها و کیف هایی با طرح های سنتی استفاده می شود. که بسیار زیبا هستند و طرفداران خاصی دارند.

نقاشی بر روی پارچه ی جیر

نقاشی بر روی این پارچه، مشابه سایر پارچه ها است. با این تفاوت که رنگ های مورد استفاده باید کمی رقیق تر باشند. با نقاشی بر روی پارچه های جیر می توانید، تابلوها و کوسن های زیبا تولید کنید.

آموزش نقاشی روی پارچه ی جیر

آموزش نقاشی روی پارچه ی جیر

نقاشی بر روی رو تختی

اگر طرح خاصی برای روتختی در نظر دارید، می توانید با استفاده از یک پارچه ی ساده، طرح مورد نظر خود را بر روی آن پیاده کنید.

نقاشی بر روی پارچه و لباس با رنگ گواش

گواش از رنگ آبرنگ غلیظ تر است و سطح کار را بهتر می پوشاند. از لحاظ کیفیت، رنگ گواش، شبیه روغن است ولی بهتر پاک می شود. این رنگ مقداری آکریلیک محلول در آب نیز دارد که باعث می شود قلم مو در حین انجام کار خشک نشود. اگز طرحتان را با گواش رنگ کنید، مانند آبرنگ زود خشک می شود. در هنگام استفاده از گواش، ابتدا طرح کمرنگی را با مداد گرافیکی بکشید و از همان شروع کار، از رنگ استفاده نکنید. برای کسب اطلاعات بیشتر، با کارشناسان موژارت گالری در ارتباط باشید.

آموزش نقاشی روی پارچه با گواش